Сіль кухонна – єдиний мінерал, який безпосередньо вживається в їжу. Чиста кухонна сіль складається з хлориду натрію NaCl. Кухонна сіль природного походження має у своєму складі домішки інших мінералів, які надають їй відтінки різних кольорів. У природі сіль зустрічається у вигляді мінералу Галіт – кам’яної солі. Кухонна сіль використовується в їжу після промислового очищення Галіт. Солеваріння було одним з найстаріших хімічних ремесел. На Русі солеваріння розвивалося приблизно з початку 7 століття. Сьогодні кухонну сіль добувають з відкладень соляних озер і на родовищах Галіт – кам’яної солі. Кухонна сіль різних родовищ характеризується різними біологічними властивостями. Найкорисніша кухонна сіль – морська. Види кухонної солі: очищена і неочищена – кам’яна сіль; крупного і дрібного помелу; чиста, йодована і з іншими добавками. Сіль – найдавніша спеція, відома людству. Кухонна сіль здавна використовується як консервант. У промисловому виробництві сіль є вихідною сировиною для одержання сполук натрію, у тому числі соди.
Сода – нейтралізує кислоту, натрієва сіль. Питна сода – це глюкоза NaHCO3, двовуглекислий натрій. Сода була відома людству з глибокої давнини. Соду добували із содових озер і нечисленних родовищ у вигляді мінералів. Нині у світі виробляється кілька мільйонів тонн соди в рік для промислового виробництва, харчової та медичної промисловості. Сода використовується в якості джерела вуглекислого газу для випікання хліба, виготовлення кондитерських виробів (наприклад, різних видів кексів) і газованих напоїв. Питна сода належить до простих і дешевих, однак, необхідних лікарських засобів. Соду застосовують при захворюваннях шлунка та інших органів травлення, при дефіциті натрію в організмі.